sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Moona luonnetestissä


Lauantaina oltiin sbcak:n järjestämässä luonnetestissä, tuomareina Pirjo Ojala-Laina ja Lea Haanpää. Mielenkiintoinen päivä kyllä. Kaikki kysyy menikö testi hyvin, mutta mikä on sitten hyvin ja mikä huonosti? Testi meni ihan Moonasti. Ei se kerännyt huippuja muttei huonojakaan pisteitä, ja sai vielä hylynkin, kun laukaukset pelotti niin kovin. Jotain yllättävää, mutta suurelta osin ennalta arvattavaa käytöstä. Sama Moona se on kuin ennen testiä, ihan yhtä huono tai hyvä, normaali tai hullu, mitenvain sen haluaa sanoa. Yllättävän paljon se pelkäsi kelkkaa, eikä millään päässyt siitä yli. Ihmisiä rakasti niinkuin yleensäkin. Pimeässä huoneessa tarvitsi myös apuja, olisi jäänyt tuomarin kanssa vaan olemaan. Laukaukset oli aika kova paikka, mutta niin vähän arvelinkin. Viime uudenvuoden aattoa edeltävänä päivänä raketti räjähti meidän vieressä iltalenkillä, ja Moona sai sellaisen sätkyn että huhhuh, räkytti ja tempoi, eikä silloin palautunut siitä yhtään. Sen jälkeen on laukaukset pelottaneet, harmi vain. Toki sillä täytyy jonkinmoinen alttius laukaisuarkuuteen olla, sillä ei kaikki koirat olisi yhdestä raketista semmoisia pultteja vetäneet. Laukauksien jälkeen palautui kuitenkin nopeasti niinkuin treeneissäkin, vaikka reaktio paukkuun oli "hiemean" eri luokkaa nyt. Peli siis tuskin on vielä menetetty, ainakin toivon niin, sillä suunnitelmissa olisi joskus hamassa tulevaisuudessa kisata haussa. Alla video, pisteet ja tuomarin kommentit poimittuna videolta.


 Toimintakyky -1(-15) Pieni "Eli koiran rohkeus, kokonaisvaltainen toiminta päivän tempuissa, erikoiskokeena kelkka, jossa katsotaan toimintakykyä uhan alla, ja sitten pimeässä huoneessa ilman uhkaa. Kelkka oli sille yllättävän paha, koska kuitenkin tuntui että sillä on taisteluhalua, eli sillä on tavallaan eväät sen ratkaisemiseen. Sitten siinä on myös se, että sillä on aika paljon mielikuvitusta, niin se pikkasen liiottelee niitä asioita, eli se kuvittelee asiat vähän vakavemmiksi kuin mitä ne on. Mutta täähän on hirvittävän nuori koira, että tietää että sillä on vielä henkinen kasvuprosessi kesken, että varmasti tulee vielä vuosien myötä muuttumaan profiililtaan aika paljon tosta, kun saat sille elämänkokemusta ja vahvistat niitä asioita. Pienin askelin meette eteenpäin"


Terävyys +1(1) Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua "Eli kuinka se puolustaa itseään. Se haukku siinä, mut totta siinä ei kauheasti ollut, eli se todellinen terävyys tai aggressiivisuus on pieni. Ja se on hyvä asia, että sillä ei ole jäljelle jäävää hyökkäyshalua. Siihen pystyy hyvin menemään koskemaan, eli sen on hyvin ystävällinen joka tilanteessa. Se on hyvin helpottunut kun ihmiset on ystävällisiä, ja hänkin voi olla siinä. Kun hän on niin ylenpalttisen ystävällinen, niin meinaa ettei kukaan voi olla hänelle epäystävällinen.


Puolustushalu +1(1) Pieni "Eli kuinka haluaa suo puolustaa, niin aika äkkiä se siirtyi sinne taakse, mutta kun tässä katsotaan sitä halua, ei kykyä. Eli tässäkin nyt huomioitiin että se ei ole maailman rohkein koira, niin katsottiin mitä se yritti sieltä kommentoida, ja olla tarkkaavaisena, niin katsottiin että sieltä se puolustushalu, nimenomaan halu, löytyy."


Taisteluhalu +2(20) Kohtuullinen "Eli kuinka se haluaaleukojaan ja lihaksiaan käyttää, vastustaa näitä uhkia. Se tykkää pelata ja käyttää kroppaansa siinä, mutta saadakseen sen isomman arvosanan, siinä pitäis olla pykälä lisää sitä, mistä voitais ottaa drivea tarvittaessa käyttöön."


Hermorakenne +1(35) Hieman rauhaton "Eli kuinka se kuormittuu ja palautuu. Kyllä se aika paljon kuormittu tossa, ja kyllä se loppua kohti näkyy siinä sitten, elikkä toi ampuminen on se missä parhaiten näkyy. Jos oikeasti hermo pettää niin siinä viimeistään se näkyy, ja tässä se nyt näkyy, että siinä oli ilmeisesti senverran jänskää ollu, että tuli se reaktio niihin laukauksiin, mutta sitten kuitenkin se oli oikeasti positiivinen asia, että se palas siihen tuttuun juttuun, että se tiesi että mamman kanssa voidaan seurata, eli hän tarjoo tässä sitä, koska se tietää että sä olet tyytyväinen siihen kun seurataan, se on hyvä asia."


Temperamentti +1(15) Erittäin vilkas "Eli tää selittää osittain sen, että sillä on todella vilkas mielikuvitus. Eli se pikkusen kuvittelee asiat pahemmiksi kuin mitä ne on, että se kuitenkin keskittyy silloin kun joku ärsyke tulee, eli silloin se pystyy valmistaa sitä tilannetta, mutta sitten se että ne reaktiot on pikkusen tarpeettoman voimakkaita siihen annettuun ärsykkeeseen"


Kovuus +1(8) Hieman pehmeä "Eli miten se muistaa ikävät asiat, ja antaa niiden häiritä. Ei se liian paljon niitä muistele, mutta terveellä lailla, eli siinä tulee se ettei se ihan päätäpahkaa mene asioihin jos se on niitä pelästyny. Itsesuojeluvaisto terveellä lailla kehittynyt."


Luoksepäästävyys +3(45) Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin "Se on sitä joka tilanteessa. Tulee heti iloisesti tervehtimään ja hyökkäysten jälkeen pystyy mennä lähelle."


Laukauspelottomuus - Laukausaltis "Se pelästy siinä, että se tosiaan pyrki niin voimakkaasti pois, mutta se on positiivista, että kun sille tuli siinä semmoinen paniikki tilanne, niin sillä kliksahti korvien välissä, että hei mä tiedän mitä tässä pitää tehdä, elikkä ei sulla oo vielä menetetty tää tilanne, eli sä pystyt varmasti sitä viemään eteenpäin. Mutta tosiaan siitä selkeesti näki, että se on ottanut siitä muistijälkiä, että se on pelästynyt jossain sitä ampumista, kovaa ääntä tai ilotulitetta. Mutta sitten tosiaan pystyi kuitenkin kasaamaan itsensä, joka oli erittäin mukava asia"


Loppupisteet 110, hylätty


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti