maanantai 2. kesäkuuta 2014

Epätoivo

Ohjattu ei onnistu. Tällä kertaa enemmän pohjamudissa kuin koskaan ennen. Vasen tuntuu hankalammalta kuin oikea, ihan kuin silmissä olisi jotain vikaa, kun ei vaan tunnu kapulaa edes näkevän. Vaikka ikinä ei ole keskikapulalta saanut palkkaa, eikä sitä ole saanut ottaa, niin kääntyy merkiltä suoraan sinne. Menee jo toooosi hitaasti ja paineessa, eikä seiso käskystä pysähdy. Ainoa vaihtoehto kieltää, jolloin sitten meinaa hipsiä autoon. Seuraavissa treeneissä ainoa vaihtoehto on varmaan liina perään :(
Merkille menee hyvä että laukalla, ja merkillä katsoo vain kapuloille, ihan arpomalla kummalta puolelta kasoo. Vaikka odotan kontaktia merkillä, ei silti lähde siihen suuntaan mihin näytän. Onnistumisia ei vaan tule, ollaan umpikujassa. En myöskään enää tiedä mitä tehdä, helpottaminen ei auta asiaa. Vaikka käyn näyttämässä haettavaa kapulaa, se menee silti keskellä.

Tämä ei ole enää kivaa, vaan ihan paskaa. Tänään treenattiin vain ohjattua, ja yksi vaikea ruutu ohjattujen välissä, joka löytyi ekalla yrityksellä.
En tiedä miten tästä selvitään eteenpäin, en ymmärrä miten loistavasti hallinnassa oleva liike voi hajota nanosekunnissa tilanteeseen -10.

Jos olisin sen ekan keskikapulalle ryntäämisen jälkeen vain lopettanut treenin siihen, ei oltaisi tässä. Silloin Moona olisi unohtanut keskikapulalle menon. Nyt se on jäänyt vain toistamaan samaa kaavaa, levy jäänyt soimaan.. Ja lisäksi tietysti paineessa. Mutta ei noita tilanteita voi jättää huomiotta. Jotenkin sitä haluaa ennemminkin selvittää ongelman, eikä vältellä sitä. Nyt vain ongelma tuntuu ihan liian suurelta, enkä näe enää sitä päivää, jolloin Moona pystyisi tekemään kympin ohjattuja. Masennus ja ahditus.
Voisiko vain luovuttaa.

Jotain positiivista, ongelmat zeta ja luoksetulo on edistyneet valtavasti. Mutta sitten tämä :(

4 kommenttia:

 1. Heippa!
  Seurailen teidän blogia ihan aktiivisesti, tälläi hissukseen salaa ;)
  Voisiko tuohon tunnariin rakentaa positiivisen jutun naksutin/nami-koulutuksella. Jotain ihan uutta? Rikkoa ne kaavat.
  - Kotona ensin molemminpuolinen treeni kuntoon: Koira istumaan naama suhunpäin ja nami toisen lonkan kohdalle. Sanois vaikka samat käskyt kun kaukoissa (oikee ja vasen), mutta opettais sen vaan katsomaan. Sitten saa mennä namille kun kääntää päänsä oikein päin liikkumatta. Sitten siirtymä siihen, että mukalaitat namin ja vapauttaessasi katseesta saa heitetyn namin takaviistoon.
  Kuulostaa vaikealta ja aikaavievältä hommalta, mutta mitä olen teitä seurannut, siun koirat vaikuttaa niin fiksuilta, et se on yks ilta ja siinä.
  Sitten ko. treeni tietty siirretään kentälle ja ohjatun tilanteeseen.
  Voidaan vielä sitten tehdä selkeesti, että koiran kanssa kävellään halutulle kapulalle myöhemmässä treenissä ja innostetaan ottamaan. Autetaan ja kannustetaan konkreettisesti lukot poikkee :)
  Tsemppiä! Kyllä se siitä!

  VastaaPoista
 2. Mä en ole yhtäkään ohjattua vielä kouluttanut valmiiksi asti, mutta silti laitan vähän ajatuksiani. Perusasia nro 1, pidä treeni yksinkertaisena, poista muuttujat ja pääset vahvistamaan haluttua. Mulla ei ole mitään käsitystä miten tuon olet opettanut, mutta laitan nyt miten itse aijon opettaa ja minkä näkisin teillekin sopivana ratkaisuna.

  Miten asiat yksinkertaistaisin?
  - Merkille menon opetan pelkkänä merkin kiertämisenä, pysäytys tulee seis käskyllä. Eli koira kiertämään merkkiä ja heti merkin jälkeen vapautus ja koira kiinni kädessäni olevaan leluun. Näin saadaan koiraan vauhtia ja se ei ennakoi stoppia.

  Kun tämä on kunnossa lisätään yksi kapula, esim oikealle. Koiraa lähetetään oikealle se määrä että suoritus näyttää siltä kuten kuuluu. Tässä en ottaisi edes kokonaista noutoa vaan vapautus lelulle heti kun kapula on suussa.

  Tämän jälkeen sama vasemmalle, taas vain yhdellä kapulalla, joten koira ei voi mennä väärälle kapulalle.

  Kun molemmat puolet on kunnossa laitetaan molemmille puolille kapulat ja koira lähetetään ristiin näille. jos onnistumisprosentti jää alle 80%, palataan yhteen kapulaan.

  Vasta kun näiden kapuloiden haku on varma, lisätään kolmas kapula keskelle.

  En tiedä onko tuosta sulle apua, mut näin mä sen tekisin. Koiraa ei tartte paineistaa, ei kieltää ja sille saa hyvän vireen.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista!!! :) Hyviä pointteja tuli esille!
  Avattiin nyt solmuja pelkillä suunnilla kierrettävien agi siivekkeiden kautta, kaverin idea tämäkin. Kapuloihin kun jäkittää.
  Nyt ollaan yritetty pureutua asian ytimeen, eli siihen ettei Moona ole merkillä kuulolla muo kohtaan. Nyt yritän ilman että joudun kieltämään tai paineistamaan, vaan juoksen haettavalle kapulalle lällätellen, jos valitsee väärin. Temppujen tekeminen merkillä auttanut myös, kun joutuu keskittymään muhun päin. Jos tekee useamman juoksemisen kapulalle tai merkille, lähtee edelleen lapasesta ja lukkiutuu valitsemaansa kapulaan.

  Mun mielestä tässä ei ole kyse lähtökohtaisesti osaamattomuudesta, vaan ihan siitä ettei oikeasti tottele. Tietää itse miten nää jutut menee, ja olen päästänyt mun merkityksen hommassa laskemaan. Olisi toko helpompi laji, jos liikkeet vaihtuisivat useammin.

  Siksi en siis lähtenyt nyt opettamaan liikettä nollasta uudelleen, kun pohjalla on kuitenkin vankka osaaminen.

  Ja vielä tuohon Janin juttuun. Niin mulla on juurikin tuo merkin kiertämistapa käytössä. Nopea eikä ennakoi, mutta on tässä tavassa ongelmiakin. Bortsu lähtee helposti flänkillä kiertämään, eikä suoraviivaisena merkille, varsinkin ajan kuluessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun tyylihän ei olisi uudelleen opetamista, vaan ketjun purkaminen ja osien vahvistaminen. Vahvistaminen sen vuoksi että koiralle on kannattavinta silloin tehdä oikein. Mut tää onkin mun näkökanta.

   Tosta flänkkäämisestä ja muiden paimennustaipumusten näkyminen muissa lajeissa. Mä en ole vielä missään saanut ongelmaa esille ja luulen sen johtuvan palkkaustyylistä. Koira pysyy saalisvietillä kun palkkana käytetään puremista leluun, se ei ole paimennuksen päämäärä jolloin koirakaan ei valu paimennukselle.

   Mietin vielä sitä, ohjatussahan mun käsittääkseni mennään aina oikealle tai vasemmalle. Käytetäänkö siinä käsiapua? Jos käytetään niin mietippä käytätkö merkkiä samalla lailla kuin paimennuksessa kun paineella ohjataan koiraa.

   P.S tuo varmista ettet ole robotti osio on hankala :)

   Poista