Muusa

Peatdigger Bute "Muusa (Lilla Muussen)"
Korkeus: 53.5cm
Paino: 15.5kg
Lonkat: A/A
Kyynärät: 0/0
Epävirallisesti: Selkä ja olat kuvattu terveeksi 1v. iässä.
CEA: vapaa
Toko: EVL1
Agility: 3-luokka. 2xSERT-A, SERT-H
PK: HK-3, EK-2, JK-2, Haku: valio, SM3-19
Paimennus: Kisavalmis

Miksi Muusa?
Halusin ehdottomasti työlinjaisen bortsun. Ihastuin Muusan emään Kimiin (Mawlch Kim), kun näin sen agility treeneissä. Kimi vei heti huomion hassulla ulkonäöllään ja olemuksellaan. Rauhallisen oloinen, mutta tehdessään se tietty hullun katse silmissä. Urokseksi Kimille valittiin ihanan näköinen Jak (Round Robin I Jak). Jakia pääsin näkemään astutuksen yhteydessä, ja oli kyllä hienoin koskaan näkemäni paimenkoira. Kumpikin vanhempi miellytti, ja takana hyviä sukuja. Pentuja pääsi näkemään paljon kasvattajan luona, ja parasta oli että sain itse vaikuttaa pennun valintaan. Muusa oli pienenä jo kovin iloinen ja aktiivinen kaveri. Itsenäisyyttä löytyi, ja pientä pilkettä silmäkulmassa.

Muusa arjessa:
Pentuna Muusa oli kovin villi tapaus, mutta nyt aikuisena jo helpottaa. Muusa nukkuu paljon omissa oloissaan, eikä turhia hötkyile. Muusa on avoin kaikkia ihmisiä ja toisia koiria kohtaan, ja muutenkin kovin järkevä. Pientä mörköikää oli alle vuotisena ja pöhistiin kummallisille asioille, nyt kaikki on ihan ok. Muusasta on kuoriutunut kovin helppo koira.

Muusa harrastuksissa:
Muusa on luonnostaan kovin ajattelevainen tyyppi, ja siten oppii asiat helposti. Se on todella vastaanottavainen koulutukselle, ja sen keskittymiskyky on ihan mieletön. Se jaksaa treenata ihan loputtomasti, mutta toistoja samaan asiaan ei tarvita montaa. Muusa kehittyy paljon taukojenkin aikana. Vauhtia tulee varmuuden myötä, vaikka perus temperamentiltään Muusa on kuitenkin melko vilkas.
Agilityssa yritin sitä alkuun hetsata nopeampaan vauhtiin, esimerkiksi antamalla sen katsoa vierestä kun teen Moonan kanssa. Se huusi ja raivosi kun piru, mutta omalla vuorolla se lähtöön asettaessa otti sen ihan saman keskittyneen ilmeen, ja lähti radalle mietintämyssyn kanssa. Melkein heti sen kanssa pystyi tekemään ihan mitä vain ratakuvioita, koska se imi koko sielullaan tietoa agilitysta, ja halusi koko ajan tehdä oikein. Se irtosi todella helposti itse esteille, ja tuli myös lähelle. Vauhtiakin tuli sitten kun osaaminen kasvoi. Rimoja se on pudottanut tosi tosi harvoin, se hyppää luontaisesti hyvin, ja keskittyy siihenkin kovalla intensiteetillä, jotta virheitä ei tulisi. Alkuun ajattelin ettei Muusa tykkää agilitysta ja turha sitä on sitten tehdä, mutta jälkeenpäin voi sanoa, että se on ollut todella helppo kouluttaa, ja se on todella lahjakas agilitykoira.
Tokosta/tottiksesta Muusa on tykännyt jotenkin aina. Kun se saa selkeät kriteerit tekemiselleen, on sen helppo myös toteuttaa ne aina ja nopeasti. Kovin voimakkaasti ei Muusa työskentele, mutta kuitenkin nopeasti ja iloisesti. Muusalla ei ole juurikaan silmää, joten sitä voi huolettomasti palkkailla palloilla ja leluja heittelemällä missä kohtaa vain. Se jää harvemmin kiinni asioihin, ainoa kiinnijääminen on eteenmenon aloitus, jossa sillä on vaikeuksia lähteä seuraamaan. Sosiaalinen palkka on tullut Muusalle helposti, se vain on niin iloinen kun siihen ollaan tyytyväisiä. Kokeita on takana vain kaksi tokosta, mutta niiden perusteella Muusa ei näyttänyt välittävän pätkääkään mun jännityksestä, tai siitä ettei palkkaa heti tipu.
Haussa ollaan vasta alussa. Mutta hyvin sen kanssa on mennyt. Irtosi heti hyvin maalimiehille, ja palkkana toimii leikkiminen. Joko taisteluleikit tai pallot, ja hyvin leikkii oli maaliemiehet tuttuja taikka vieraita.
Paimennuksessakin ollaan ihan alussa. Syttyi 6kk iässä lampaille, ja tykkää kovasti paimennuksesta. Aika näyttää mitä siitä tulee.

Videoita Muusasta:
Muusan pentupuuhastelua
Muusa tokoilee 11kk
Muusa agilitaa 11kk
Muusa toko-kokeessa ALO2
Muusa agilitya 14kk

1 kommentti:

  1. Hei Senni. Klikkaapas facebookista "muut-viestit" kansio. Olen yrittänyt tavoitella sinua. :) -Lotta ja bc-poika Capo-

    VastaaPoista